• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Finante.ro

Finante.ro

pentru finanțe personale

  • Prima pagină
  • Managementul banilor
  • Protectie & Asigurari
  • Subventii & Burse
  • Credite
  • Taxe
  • Investitii & Depozite
  • Pensii & Mosteniri
  • Educatie financiara
  • Newsletter
  • Contact

De ce nu vor scădea ratele bancare în următorii doi ani

20 iulie 2022 de Finante.ro Lasă un comentariu

Inflația galopantă cu care ne confruntăm de la sfârșitul lui 2021 nu va fi readusă în frâu nici măcar în 2023, conform celor mai recente proiecții ale Băncii Centrale Europene. În cursa împotriva scumpirilor, principalele arme sunt mereu monetare: băncile centrale vor continua să crească dobânzile, ceea ce se va traduce în rate mai ridicate pentru populație. 

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a acoperit, din rațiuni lesne de înțeles, agenda publică și a eclipsat toate celelalte motive pentru care am ajuns să ne confruntăm cu una dintre cele mai ridicate rate ale inflației din ultimii 30 de ani. De altfel, cauzele care au generat scumpirile extreme au fost amplificate exponențial de război. Ele aveau, însă, capacitatea de a determina inflație galopantă chiar și în absența conflictului armat – ceea ce au și făcut în ultimele trei luni din 2021 și primele trei din 2022. 

Totuși, ce s-a schimbat dramatic odată cu intrarea tancurilor rusești în Ucraina este convingerea liderilor lumii că scumpirile sunt temporare și că pot fi reglate prin intervenții minore în piață. Inclusiv Fondul Monetar Internațional și-a revizuit în creștere prognoza privind rata inflației, precum și durata în care aceasta va rămâne ridicată, din cauza războiului.

Astfel că, din februarie încoace, tot mai multe bănci centrale care nu dădeau semne că sunt dispuse să-și schimbe strategiile monetare au început, mai timid sau agresiv, să crească dobânzile de politică monetară și, în paralel, să reducă sau să sisteze programele prin care sprijină băncile comerciale. 

De ce cresc ratele bancare odată cu inflația

Creșterea dobânzii de politică monetară este cea mai la îndemână măsură la care băncile centrale (adică instituțiile în sarcina cărora cade stabilitatea prețurilor) apelează când vor să reducă inflația. Pentru a reduce disponibilitatea de lichiditate în piață, creșterea dobânzilor descurajează creditarea nouă. Efectul se răsfrânge însă și asupra creditelor vechi, prin majorarea dobânzilor variabile. 

Cu cât banca centrală dă băncilor comerciale credite mai scumpe, cu atât acestea vor înceapă să-și aplice dobânzi mai ridicate pe piața interbancară. Aceste credite interbancare reprezintă un volum uriaș de bani care se mișcă zilnic în piață, mai mare decât pe orice alt segment. Băncile împrumută aproape zilnic bani una de la alta pentru a-și putea derula operațiunile în curs și depind de aceste credite pentru a-și onora angajamentele și pentru a-și asigura fluxurile necesare de capital.

Sursa: Panorama.ro

Din categoria: Credite

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Newsletter Finante.ro

Vă invităm să vă abonați la Newsletterul Finante.ro pentru a primi periodic, prin email, știrile despre finanțele personale.

ARTICOLE RECENTE

Registration is open for the ClusterXChange event, Austria, May 21-27 2023

PRESS RELEASE, January 2023 A new ClusterXChange (CXC) event will take place this year in … [Citește tot...] despreRegistration is open for the ClusterXChange event, Austria, May 21-27 2023

CLOTH Project: A new successfull ClusterXChange event took place in Rimini, Italy

Press release CXC in Rimini Between 8th and 11th November, CLOTH project organised its latest … [Citește tot...] despreCLOTH Project: A new successfull ClusterXChange event took place in Rimini, Italy

Cuza Business Simulation Game 2022

CORP Institute will organize a hackathon style event on 29-30th October with a business simulation … [Citește tot...] despreCuza Business Simulation Game 2022

Copyright © 2023 · Finante.ro