• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Finante.ro

Finante.ro

pentru finanțe personale

  • Prima pagină
  • Managementul banilor
  • Protectie & Asigurari
  • Subventii & Burse
  • Credite
  • Taxe
  • Investitii & Depozite
  • Pensii & Mosteniri
  • Educatie financiara
  • Newsletter
  • Contact

Bani sau vouchere? Ce spun studiile despre eficiența ajutoarelor bănești?

2 mai 2022 de Finante.ro Lasă un comentariu

Pe fondul pandemiei de COVID-19, ideea transferurilor directe de bani dinspre guverne către populație s-a bucurat de popularitate crescută în jurul lumii. Ce spun studiile despre comportamentul de consum al oamenilor care primesc bani? Și cum arată un venit de bază universal?

Coaliția de guvernare a României a aprobat recent un pachet de măsuri socio-economice, numit Sprijin pentru România. Una dintre măsuri este oferirea de vouchere pentru alimente de bază persoanelor cu venituri reduse. Voucherele ar urma să aibă valoarea de 50 de euro și ar fi primite o dată la două luni. Cu alte cuvinte, este vorba despre un ajutor de 25 de euro pe lună, adică echivalentul a un pic peste 120 de lei.

Voucherele pot fi folosite pentru „alimente de bază”. Însă nu pentru orice alimente, ci, potrivit declarațiilor ministrului Muncii, doar pentru pâine, cartofi, ulei, orez, carne de pui și ouă.

Limitarea posibilității oamenilor vulnerabili de a alege singuri ceea ce vor să consume nu este o idee nouă, ci una care se manifestă la nivel global. Atât guvernele, cât și organizațiile neguvernamentale implicate în asistență socială și-au manifestat deseori preferința pentru ajutoare sub formă de vouchere sau tichete („in-kind transfers”), care permit doar achiziționarea anumitor bunuri, precum mâncarea sau hainele. Alternativa este ajutorul acordat în sume de bani primite „în mână” sau pe card, fără condiții de folosire – ajutor numit generic transfer direct de bani sau doar transfer de bani („cash transfers”).

La baza preferinței pentru acordarea de vouchere stă deseori convingerea că, în lipsa constrângerilor, oamenii săraci vor folosi banii pentru alcool, țigări sau alte bunuri care s-ar înscrie mai degrabă în zona dorințelor și nu a nevoilor („temptation goods”).

Studiile infirmă, însă, această idee. De exemplu, într-o analiză a 30 de studii care arată impactul transferurilor de bani asupra achizițiilor pe care persoanele vulnerabile le fac, Banca Mondială concluzionează că preocuparea pentru consumul de alcool și țigări în acest caz este, fără excepție, nefondată.

Un studiu realizat de Poverty Action Lab, în care se compară transferul de bani cu oferirea de vouchere, arată că nu există diferențe în ceea ce privește consumul de hrană sau alți indicatori ai bunăstării între oamenii care primesc fie una, fie cealaltă formă de ajutor. Însă asta se datorează, în parte, faptului că beneficiarii de vouchere reușesc să vândă mai departe unele dintre alimentele pe care sunt constrânși să le cumpere și să obțină în schimbul lor bani. Concluzia analizei este că transferul de bani reprezintă o politică mai eficientă de ajutor, atât din perspectiva costurilor instituției care o implementează, cât și din perspectiva beneficiarilor. 

În contextul pandemiei de COVID-19, transferurile directe de bani s-au dovedit a fi cea mai răspândită formă de ajutor în jurul lumii. Un document publicat tot de Banca Mondială la începutul pandemiei arăta că mai mult de jumătate din măsurile de protecție socială analizate aveau forma unor transferuri directe de bani.

Citește articolul integral aici

Din categoria: Educatie financiara

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Newsletter Finante.ro

Vă invităm să vă abonați la Newsletterul Finante.ro pentru a primi periodic, prin email, știrile despre finanțele personale.

ARTICOLE RECENTE

Hectarul de teren arabil în România s-a scumpit de cinci ori în zece ani

Între 2011 – 2020, prețul unui hectar de teren arabil în România a crescut de cinci ori. Aceasta … [Citește tot...] despreHectarul de teren arabil în România s-a scumpit de cinci ori în zece ani

Comisia Europeană anunță cea mai mare inflație din istoria UE

Invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţurilor la energie şi materii prime a impus … [Citește tot...] despreComisia Europeană anunță cea mai mare inflație din istoria UE

Ghid VIDEO de completare a Declarației unice 2022 în 10 situații diferite 

A început și ANAF să facă câteva ghiduri, chiar și seminarii, având în vedere că termenul pentru … [Citește tot...] despreGhid VIDEO de completare a Declarației unice 2022 în 10 situații diferite 

Copyright © 2022 · Finante.ro