O depreciere a euro faţă de dolar duce şi la deprecierea leului faţă de dolar, consideră analistul economic Iancu Guda. Potrivit acestuia, moneda europeană se depreciază, iar dolarul american se apreciază pentru că există o diferenţă de dobânzi la Băncile Centrale.
„Euro se depreciază şi dolarul se apreciază pentru că avem o diferenţă de dobânzi la Băncile Centrale. FED-ul, Banca Centrală a Statelor Unite, creşte dobânda destul de hotărât pentru că economia americană nu este atât de afcetată de contextul acesta global, războiul declanşat de Rusia în Ucraina, şi pentru a tempera inflaţia. Pe de altă parte Zona Euro, în special ţările care au adoptat moneda euro, sunt mai dependente comercial de Rusia şi Ucraina pe hidrocarburi, cereale şi metale şi atunci, automat, riscul de recesiune şi de inflaţie este mult mai mare în Europa.
Ca atare, Banca Centrală Europeană încă nu a declanşat un ciclu de înăsprire, de creştere a dobânzilor şi practic acest diferenţial de dobândă pe piaţa americană faţă de cea europeană creează o oportunitate pentru investitori care vând euro şi cumpără dolari, se ducă acolo să bonifice, să primească dobânzi mai mari. Automat vânzarea de euro şi cumpărarea de dolari pune presiune pe moneda europeană şi iată că am ajuns, după ultima dată cred că în 1999/ în 2000 chiar la un an de la lansarea monedei euro, a fost aproape de această paritate. Acum doi ani era 0,9 euro pe un dolar, acum un an era 0,8.
Şi iată în mai puţin de un an, moneda europeană s-a depreciat cu peste 20% ajungând la paritate cu dolarul. Deci cauzele vin, în special, din zona aceasta economică , diferenţa de inflaţie, riscul de recesiune mai mare în Europa faţă de Statele Unite şi ca atare dobânzile mult mai mari ale Băncii Centrale din SUA, FED-ul american faţă de BCE.”, explică analistul pentru „Adevărul” Cum vom resimţii toate acestea în România Potrivit sursei citate, efectele deprecierii euro faţă de dolar vor fi resimţite de români în mod indirect. „Pentru că leul nu este cotat direct faţă de dolar, ci indirect prin euro.
Deci o depreciere a euro faţă de dolar duce şi la deprecierea leului faţă de dolar. Practic noi nu importăm atât de mult direct din Statele Unite. Bariliul are o cotaţie în dolar şi poate vă gâdiţi că pe piaţa de combustibil, dacă vorbim punctual doar de ea, avem influenţa cotaţiei dolarului asupra preţului bariliului şi automat materia primă pentru combustibil, dar este doar un sector izolat. De altfel, România cu SUA nu au relaţii comerciale atât de intense precum cele în Zona Euro.
Deci practic noi importăm 70% din Zona Euro şi aceasta la rândul ei importă semnificativ din SUA şi ca atare, pe lanţ, toate aceste scumpiri, pentru că dolarul este mai scump ca să fie cumpărat, vor duce la scumpirea importurilor româneşti deci o nouă presiune asupra inflaţiei.
Sursa: Adevarul.ro
Lasă un răspuns