
Ideea este că nimeni nu trebuie să înghețe la iarnă, dar germanii trebuie să își schimbe comportamentul în privința energiei. Declarația a fost făcută de ministrul german al Economiei, în contextul în care Europa se confruntă cu spectrul raționalizărilor de gaz și curent. Soarta livrărilor de gaze din Rusia către Europa e incertă. În aceste condiții, toată Europa încearcă să ia măsuri pentru a economisi resursele și pentru a-și umple depozitele de gaze naturale.
Cam peste tot, autoritățile fac recomandări, chiar campanii de conștientizare, pentru economisirea energiei. Unele dintre ele, ba chiar cele mai multe, am putea spune, le-ar putea suna multora dintre noi, cei care am ”prins” niște ani în comunism, cam cum sunau măsurile luate de autorități la noi, pe vremea lui ”nea Nicu”.
Ce fac italienii
În Italia, guvernul a început o campanie de recomandări către populație pentru a economisi apa și gazul.
Conform specialiștilor, dacă s-ar reduce cu un grad temperatura în casă, iar caloriferele ar fi închise timp de o oră în fiecare zi, atunci o familie ar putea economisi 180 de euro pe an la facturi. Măsuri drastice ar putea fi luate doar în cazul unei reale crize de gaz. În această situație, s-ar putea ajunge la tăierea iluminatului public și să se renunțe la iluminarea monumentelor, dar și a unor clădiri publice, iar localurile s-ar putea închide mai devreme.
Franța deja se mișcă
Că tot veni vorba despre iluminat public, iată că în Franța s-au mișcat ceva mai rapid autoritățile.
Franța pregătește un plan de economisire a energiei care presupune, printre altele, oprirea iluminatului vitrinelor și panourilor publicitare pe timpul nopții și închiderea ușilor în magazinele care folosesc aer condiționat. Autoritățile de la Paris spun că nu vor cere sacrificii francezilor și că aceștia nu vor suferi la iarnă de frig. Planul de sobrietate energetică a fost anunțat de președintele Emmanuel Macron, în interviul acordat pe 14 iulie, de Ziua națională a Franței.
Guvernul are în vedere două decrete care să ducă la reducerea consumului de energie, într-un moment în care se pune tot mai frecvent problema economiei din cauza creșterii inflației și a unei eventuale crize energetice la iarnă.
La Paris, Lyon sau alte orașe mari din Franța se aplică deja măsuri de reducere a iluminatului pe timpul nopții.
Un plan guvernamental mai amplu de reducere a consumului de electricitate și gaz va fi prezentat de guvernul de la Paris la toamnă, după terminarea vacanțelor.
Mai multe detalii aici
Lasă un răspuns