• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Finante.ro

Finante.ro

pentru finanțe personale

  • Prima pagină
  • Managementul banilor
  • Protectie & Asigurari
  • Subventii & Burse
  • Credite
  • Taxe
  • Investitii & Depozite
  • Pensii & Mosteniri
  • Educatie financiara
  • Newsletter
  • Contact

Investițiile care te pot pune la adăpost de inflație în 2022

14 februarie 2022 de Finante.ro Lasă un comentariu

Prețurile în creștere pentru bunuri și servicii încep să „muște” din banii pe care îi are fiecare dintre noi. Cum nu există o modalitate de a evita inflația, Panorama a întrebat analiști financiari care sunt metodele prin care îți poți proteja investițiile în 2022.

Marea Britanie a anunțat recent că se confruntă cu cea mai mare rată a inflației din ultimii 30 de ani – 5,4%. În Statele Unite, prețul bunurilor și serviciilor a continuat să crească cu un ritm nemaiîntâlnit în ultimele decenii, ajungând la 7% în luna decembrie. 

În Uniunea Europeană, sunt state care au înregistrat în 2021 o inflație ce depășește pragul psihologic de 10%: Estonia (12%) și Lituania (10,7%). Cu o rată a inflației sub 10%, România este și ea în plutonul statelor cu inflație în creștere, pe locul al șaselea.

În România, inflația va fi în continuare „mai mare decât în ultimii 5-8 ani. Vom vedea o rată a inflației care va merge spre 10%. Dacă va depăși acest prag psihologic cu două cifre vom vedea, dar cu siguranță vremurile în care aveam o rată a inflației de 1-2% au apus”, explică pentru Panorama Alexandra Smedoiu, președinta CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional. 

Generația Millennials și câțiva dintre primii reprezentanți ai generației Z se confruntă pentru prima dată cu inflația în creștere. Perioadele inflaționiste nu sunt însă neobișnuite.

Totuși, atrag atenția și analiștii financiari Dragoș Cabat și Adrian Bența, chiar dacă va înregistra o inflație mare, România nu va ajunge la nivelul din perioada anilor ’90, cea mai neagră perioadă inflaționistă din istoria post-decembristă a României.

Cum ritmul în care cresc prețurile pentru bunuri și servicii îl depășește pe cel în care cresc salariile, mulți se întreabă cum și-ar putea proteja mai bine banii și economiile. Specialiștii consultați de Panorama argumentează că, în primul rând, pe parcursul perioadelor inflaționiste, banii nu ar trebui să fie ținuți cash, ci mai degrabă în bancă sau în câteva forme de investiții. 

Mai multe detalii aici

Din categoria: Investitii & Depozite

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Newsletter Finante.ro

Vă invităm să vă abonați la Newsletterul Finante.ro pentru a primi periodic, prin email, știrile despre finanțele personale.

ARTICOLE RECENTE

Hectarul de teren arabil în România s-a scumpit de cinci ori în zece ani

Între 2011 – 2020, prețul unui hectar de teren arabil în România a crescut de cinci ori. Aceasta … [Citește tot...] despreHectarul de teren arabil în România s-a scumpit de cinci ori în zece ani

Comisia Europeană anunță cea mai mare inflație din istoria UE

Invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţurilor la energie şi materii prime a impus … [Citește tot...] despreComisia Europeană anunță cea mai mare inflație din istoria UE

Ghid VIDEO de completare a Declarației unice 2022 în 10 situații diferite 

A început și ANAF să facă câteva ghiduri, chiar și seminarii, având în vedere că termenul pentru … [Citește tot...] despreGhid VIDEO de completare a Declarației unice 2022 în 10 situații diferite 

Copyright © 2022 · Finante.ro