• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Finante.ro

Finante.ro

pentru finanțe personale

  • Prima pagină
  • Managementul banilor
  • Protectie & Asigurari
  • Subventii & Burse
  • Credite
  • Taxe
  • Investitii & Depozite
  • Pensii & Mosteniri
  • Educatie financiara
  • Newsletter
  • Contact

Comisia Europeană anunță cea mai mare inflație din istoria UE

18 mai 2022 de Finante.ro Lasă un comentariu

Invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţurilor la energie şi materii prime a impus revizuirea prognozelor de creştere pentru UE şi zona euro, atât în 2022 cât şi în 2023, în timp ce inflaţia este prognozată să ajungă la valori record, a anunţat luni Comisia Europeană în noile sale previziuni, transmite Reuters.

Previziunile economice de primăvară, publicate de Executivul comunitar, arată că, atât în UE cât şi în zona euro, creşterea reală a PIB ar urma să fie de 2,7% în acest an, semnificativ mai puţin faţă de avansul de 4% prognozat în luna februarie, înainte de debutul războiului din Ucraina. Prognozele de creştere pentru anul următor au fost şi ele revizuite în jos, până la 2,3% atât în UE cât şi în zona euro, de la 2,8% (2,7% pentru zona euro) în februarie.

Aceasta este prima estimare comprehensivă a costurilor economice ale războiului din Ucraina pentru cele 19 ţări din zona euro şi cele 27 de state membre UE.

„Înainte de izbucnirea războiului, prognoza pentru economia UE era de expansiune prelungită şi robustă. Însă invadarea Ucrainei de către Rusia a creat noi provocări, tocmai când UE îşi revenea de pe urma impactului economic al pandemiei”, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă, potrivit Reuters.

„Exercitând noi presiuni în sus asupra preţurilor materiilor prime, creând noi perturbări asupra lanţurilor de aprovizionare şi majorând incertitudinea, războiul a exacerbat obstacolele pre-existente la adresa creşterii, care anterior erau aşteptate să se reducă”, a adăugat Executivul comunitar.

Cea mai mare inflație din istoria UE 

În ceea ce priveşte inflaţia, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină la 2%, noile prognoze ale Comisiei Europene arată că în Uniunea Europeană rata inflaţiei ar urma să crească de la 2,9% în 2021, până la 6,8% în 2022, urmând a reveni la 3,2% în 2023.

O creştere comparabilă este preconizată în zona euro, unde inflaţia ar urma să ajungă la 6,1% în 2022, pentru a reveni la 2,7% în 2023. Comparativ, înainte de război, Executivul comunitar prognoza că preţurile din zona euro vor creşte cu 3,5% în 2022 şi cu 1,7% în 2023, în timp ce în cazul UE preţurile erau prognozate să avanseze cu 3,9% în 2022 şi cu 1,9% în 2023.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară şi în toamnă) şi două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.

Sursa: Digi24.ro

Din categoria: Educatie financiara, Managementul banilor

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Newsletter Finante.ro

Vă invităm să vă abonați la Newsletterul Finante.ro pentru a primi periodic, prin email, știrile despre finanțele personale.

ARTICOLE RECENTE

Registration is open for the first CLOTH Project ClusterXChange event, London, June 28-30

The first CLOTH ClusterXchange visit will take place in London, June 28-30, 2022, and will include a … [Citește tot...] despreRegistration is open for the first CLOTH Project ClusterXChange event, London, June 28-30

Studiu: Românii, printre cele mai cheltuitoare popoare. Rata de economisire pentru educaţia copiilor e printre cele mai mici din 36 de ţări

În ultimii ani, procentul românilor care economisesc pentru educaţia copiilor a scăzut de la 52% la … [Citește tot...] despreStudiu: Românii, printre cele mai cheltuitoare popoare. Rata de economisire pentru educaţia copiilor e printre cele mai mici din 36 de ţări

Președintele ANAF – Nu este o prioritate pentru mine, acum, să alerg după profesor sau manichiuristă, prefer prevenția. Profesorii să plătească impozit pe meditații, dau așa și exemplu pentru tinerii pe care îi modelează

Șeful ANAF, Lucian Heiuș a afirmat că nu este o prioritate pentru el să alerge după un profesor sau … [Citește tot...] desprePreședintele ANAF – Nu este o prioritate pentru mine, acum, să alerg după profesor sau manichiuristă, prefer prevenția. Profesorii să plătească impozit pe meditații, dau așa și exemplu pentru tinerii pe care îi modelează

Copyright © 2022 · Finante.ro