• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Finante.ro

Finante.ro

pentru finanțe personale

  • Prima pagină
  • Managementul banilor
  • Protectie & Asigurari
  • Subventii & Burse
  • Credite
  • Taxe
  • Investitii & Depozite
  • Pensii & Mosteniri
  • Educatie financiara
  • Newsletter
  • Contact

Declaraţia unică 2022 de la ANAF cuprinde câteva modificări faţă de 2021. Care sunt acestea?

7 februarie 2022 de Finante.ro Lasă un comentariu

Declaraţia unică 2022 de la ANAF cuprinde câteva modificări faţă de anul trecut, iar noul formular a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Prima noutate este modificarea plafonului pentru depunerea declaraţiei unice, care a ajuns la 30.600 de lei, având în vedere că salariul minim brut este acum de 2.550 lei.

Acum, şi cei care obţin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţele lor, trebuie să depună declaraţia unică 2022.

De asemenea, şi cei care au venituri realizate în străinătate, care şi-au desfăşurat activitatea la angajatori, care nu au sediul permanent şi nu sunt rezidenţi fiscali în Romania.

Iar acum a fost adăugată o nouă categorie de venit din activităţi agricole pentru care venitul anual se determină pe bază de norme de venit.

Declaraţia unică 2022 de la ANAF. Când trebuie depusă declaraţia?

“Pot apărea situaţii în care, pe lângă obligaţia plăţii impozitului pe venit, poate apărea şi obligaţia plăţii contribuţiei la pensie sau a plăţii contribuţiei la asigurările sociale de sănătate. De exemplu, dacă toate aceste venituri extra-salariale depăşesc 12 x salariul minim pe economie, atunci acea persoană fizică are obligaţia să mai plătească o contribuţie la sănătate, sumă ce reprezintă 10% din salariul minim x 12 luni”,

a declarat Adrian Benţa, consultant fiscal.

Declaraţia unică 2022 trebuie depusă până pe 25 mai.

ANAF a pus la dispoziţie câteva ghiduri şi broşuri informative pentru veniturile obţinute din Cryptomonede, NFT-uri sau din reţelele de socializare.

“Pentru persoanele fizice, depunerea declaraţiei unice poate să se realizeze pe hârtie, până la sfârşitul lunii februarie, iar ulterior, după data de 1 martie 2022, pentru aceste persoane fizice ce desfăşoară activităţi independente, PFA-uri, devine obligatoriu să se înroleze în SPV, iar comunicarea declaraţiei unice se poate face doar în format electronic.

Deci, după 1 martie, persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente, dacă depun declaraţia unică pe hârtie, în sistemul clasic, nu o să mai fie luată în considerare”.

Website

Din categoria: Managementul banilor

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Newsletter Finante.ro

Vă invităm să vă abonați la Newsletterul Finante.ro pentru a primi periodic, prin email, știrile despre finanțele personale.

ARTICOLE RECENTE

Hectarul de teren arabil în România s-a scumpit de cinci ori în zece ani

Între 2011 – 2020, prețul unui hectar de teren arabil în România a crescut de cinci ori. Aceasta … [Citește tot...] despreHectarul de teren arabil în România s-a scumpit de cinci ori în zece ani

Comisia Europeană anunță cea mai mare inflație din istoria UE

Invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţurilor la energie şi materii prime a impus … [Citește tot...] despreComisia Europeană anunță cea mai mare inflație din istoria UE

Ghid VIDEO de completare a Declarației unice 2022 în 10 situații diferite 

A început și ANAF să facă câteva ghiduri, chiar și seminarii, având în vedere că termenul pentru … [Citește tot...] despreGhid VIDEO de completare a Declarației unice 2022 în 10 situații diferite 

Copyright © 2022 · Finante.ro